JoM FRIENDZzz

Thursday, November 17, 2011

welcome back tiro

0 comments
salam...pagi semua....
rasanya da lama gilew da x update blog kesayangan ak nie...mcm benda yang da jadi sepanjang ak x update blog nie.....rindu sgt nk update....

kalo boley ak tulis semua...nk jew ak type kat cini...but semua to x kan cukup masa,,,,nie pon curi time ak free bilew kat ofis....

suka sgt bilew design ak utk as-sidq da lulus...cuma nk kena dptkan approval dari as-sidq leader n CEO....after to ley da buat web utk dia....x la gempak...cuma buat web biasa jew...atleast ak ley jadikan project utk li ak kali nie...

sejak duduk kat company nie..pnjg gilew benda yang ak blaja....perit staff....x cukup masa utk rehat n tido..tapi makan ak selalu jew cukup malahan terlebiy cukup coz skrg ak da makin gemuk....hahaha....

CUMA, skrg ak sedang risau kn future ak...apa ak nk buat lepas nie....menganggur or kijew....kabar2 angin mcm dia nk ambik ak kijew...kalo cm to ak gembira coz x perlu menganggur..tapi if x jadi....sediy jugak la terpaksa tanam anggur kat umah....boleh mati kutu ak...nk apply kijew nnti...

MOGA2 ak senang cari job....takut gilew nk hadapi benda nie wlpon ak penah alaminya masa ak abis diploma dulu...tapi ntah la....REDA' jew la...


okay la..x ada apa nk share..t ada update ak kongsikan kay....

Wednesday, September 21, 2011

Lagi Best Kempen

0 comments
hahaha..nie second task ak wat banting untuk promote airtime share....

pada sesiapa yang guna topup/prepaid..so join la benda nie..mana la taw rezeki kowg akan menang motosikal modenas CT100...

senang jew..kalo kowg nk masuk n cuba nasib, kowg rajin2 la share prepaid kowg dgn kengkawan yang lain..insyaAllah..kowang akan menang....

nie iklan yang ak da buat...

ada 3 sample , n which one yg dia nk pon x taw la...ha3

nie first design ak....



nie second....


nie last...

>>but size dia besar..so x ley nk upload..maaf...



keterangan lanjut sila lawati web nie
>> celcom nyew side..kay..

moga berjaya...gud luck!!!!!

Monday, September 19, 2011

green billing

0 comments
hyew..salam semua...da hari ketiga n minggu ke2 ak kat  
   
  idot.tv(sedania group)...cepat betol masa berlalu...pejam celik, pejam celik..da nk berakhir bulan 9 utk tahun 2011...owh  my Allah, da maken berusia ak niew...

selama 3 ari kat cini, ak baru dapat first task utk siapkan iklan green billing..wat video utk green billing...ak suka keja yg ak buat skrg...epi n xla stress cm dulu...bilew la nk siap video to...hope ak ley puas kan ati hidayat(graphic designer) n semua staff yang uruskan promotion utk iklan to wif our client....

nie la sebahagian video yg ley ak tunjukkan .....nie x siap pon...just testing...bg gambaran awal kat client..hahaha..tp malangnyew, server reject utk ak upload...adoyai...

takpe..t siap ak upload kay...kena dpt confirmation dr client dulu..bl betol da okay...ak masukkan kat cini..




Thursday, September 15, 2011

new place 4 internship

0 comments
hye...

new place, new environment, new frenz n also new company....
sedania group nie la company baru yang tengah ak intern...

1st day ak kat cini..hahaha..mcm lawak lak...naik bus turun bus...x cukup dgn ito ak kena plawk naik lrt..hidup di KL..begini la...rasa janggal pon yewk..coz da lama x dtg n duduk di KL...tp x mengapa la...moga2 penghijrahan ak kecini utk cari benda baru..ada faedah nyew...amin.....

Monday, September 5, 2011

Raya Dtg Lagi:2011

0 comments
hahahahaha
salam idul fitri  kepada semua umat islam diseluruh dunia..dikesempatan ini ak ingin mengucapkan selamat berhari raya bersama keluarga n orang yang tercinta...disini juga ak menyusun 10 jari memohon maap pada semua pihak yang telah ak kasari n sakiti tidak kira dalam sedar mahupun tidak..ak harapkan kowg semua sudi maapkan kesalahan ak yang telah mengguris perasaan kowg...N pada sesiapa yang telah meyakiti hati ak n melukai ak..ak jugak telah maapkan...xnk da simpan2 benda yang ley memutuskan silaturrahim kita sesama umat manusia di muka bumi Allah ini...dibulan baik  n hari yang baik ini, iaitu ari dimana kita merayakan n meraikan kemenangan kita sebagai umat islam yang telah bersabar n berperang melawan hawa nafsu di bulan Ramadhan yang Mulia yang lepas lebih elok sekiranya kita saling bermaafan..x gito kawan ku sekalian...hahahha..

N kepada semua rakyat Malaysia khususnya, ak ingin mengucapkan selamat meyambut hari kemerdekaan yang ke 54 tahun..semoga keamanan yang kita kecapi selama ini..tidak akan pergi bgito saja dek kerana sifat keangkuhan kita, sifat iri hati kita dan juga sifat2 yang boleh mencetuskan peperangan saudara di kalangan rakyat Malaysia...OKay..hargailah apa kita ada..sebelum semua itu diambil kembali oleh NYA...insyaAllah...


hahhaha....ni juga adalah koleksi gambar yang ley ak kongsikan pada kowg...wakto ak di kg ku, Segamat+Johor...

Nie photo keluarga ak...bersama mak abah tercinta..Just ada datuk selepas mak(nenek) da tiada...+ adik bujang ak...n anak buah ak, abang, adik n aisy...


Nie plawk photo kak jue ak ngan husband dia..plus si kenit aisy..kali pertama beraya ngan anak dia...
hahaha...to yang Xcited lebiy skiwt..

yang nie..si Cindia n Kak Noi ak...Nie la anak buah perempuan yang pertama ak...
Kuat melalak jew kejew dia...tp xpew..mokde syg cindia..haaha

Nie cm biasa la..terlebih posing plawk...
biasa la to abang kan sma ngan mokde...hahahha

nie plawk sama cm profile pict kat fb...photo ak ngan mak itam n adiq kat umah cik normah...
dtg beraya...hahaha


...koleksi my familie pict tuk raya kali nie...


*nie keluarga mak itamku ngan anak2 dia...



 *nie bapa ak yang trsyg...sama x cm ak..



*Nie plawk kuarga ina ak....


*nie plawk kuarga busu ak plus pinjam bapak ku coz posu  kerja masa raya..
ha3


*Nie plawk kuarga pak Lang ak...Mak Lang ak pon sama nama ngan ak..
so selalu tertukar owg..hhaha


 *nie plak, pak ngah ak ngan anak2 dia..


*yang terakhir nie..pok de ak n famili...Tp rmai yang ramai yg kata muka ak ngan anak dia
yang pempuan to cm adik beradik coz tiru muka moyang kami..hahahaha




 *Beraya kt Kg Gubah...


*Gasak Mkn Jew mereka nie...nama pon raya kan..hahaha


 *Nie namanya posing terpaksa..hahahah...


 *Beraya kt umah Tok Busu..


*Me n my Sis


 *4 Dara Menanti si Teruna


*Beraya Umah Nek Sokma

 *Aby yg bnyk mulut...


*Aziq yg x habis nk bgambo...


*Pelbagai aneka warna air di rumah cik lijah....


 *Bersma mak sedara ku..


*Jemput Mkn semua...


 *Da mcm nursery da mak ak nie...bagi kat ank buah ak n adik sepupu ak..
hahahaha


 *Umah Tok Busu


*Budak baek2 nie...hahaaha...
baek2 dlm kurungan...hahahha

Wednesday, August 24, 2011

Berita xElok lg

0 comments
ak x taw nk mengadu ngan sapa2...sediy rasa bilew piki balik...apa lagi patot ak buat..apa salah ak..knp x ada sapa2 nk cuba selesaikan masalah nie...knp...???sebab ak bukan student yang x pandai kew???to kew alasan yang sewajarnya...sebab ak bodoh???

sebak rasa ati...menanges n hanya mampu menanges....

ari nie ak dgr lagi satu berita dr staf2 kat cini...company da confirm nk tutup lepas raya...apa lagi ampu ak buat..kalo kowang jadi ak pon..semstinya kowg pon ak cuak ngan status li kowg kat cini...knp susah sgt ak n adik nk dibawa keluar dr company bodoh nie...

nk tggu lepas raya nie..company nie da tutup..kena grill..baru nk pindahkan kami kat tempat li lain...masa to baru nk ambik tindkan???

mcm to...eh lagi bagus  xpayah ....

ak kesal...kesal dgn sikap manusia yang tak cuba nk paham keadaan owg laen...hampir 2 minggu ak x ada kejew...boss, jgn harap la ada kat opis..memanjang x dtg opis..takut owg cari dia mintak balik duet yang penah dia hutang dulu...abis mcm mana..kat siapa ak nk mintak kejew...staf kat cini pon x ada kejew..so mcm mana...xkan tiap2 ari ak nk blaja tgk tutorial...staf kat cini gasak maen fb, maen game...yew la mmg patot la..sebab mereka x ada kejew...

tp x apa la..sebab mereka makan gaji..cukup bulan dpt gaji..to pon kalo dpt la...tapi keadaan ak laen..ak student practical...kalo ak x ada kejew apa ak nk mengarot tulis dlm log book ak to???YaAllah..ENGKAU pahamkan mereka yang xpaham keadaan ak...mcm mana lagi ak patut cuba pahamkan AJK li kat U ak to..ak pon da x taw...confirm2 kalo x da x ada kijew..xley nk tulis report..DAN kalo x ada report mcm mana nk dpt li nyew markah elok...apa kena la ....

besar betol dugaan n cabaran MU, YA ALLAH...tapi ak ttp mengharapkan ikhsan n belas dr MU..utk mempermudahkan urusan ku didunia ini....makbulkan permintaan ku ini YA ALLAH...

yew ak xtahu xada seorang pon lect yg nk anayai student dia...tapi xkan la ak sendiri nk anayai diri ak sendiri...kalo kowang x percaya...kowang boleh dtg cini seharian..tgk apa kijew ak ....confirm kowg akan paham kenapa ak nk sgt pindah dr cini..benda logik kan..ada bukti...yewla..owg x kan paham keadaan kitew slagi mereka x duduk pada keadaan kitew skrg...cuba jadi manusia yang memahami masalah owg laen..jgn hentam n tolak seratus peratus apa yang cuba mereka luahkan...xada niat ak nk menyusahkan sesiapa...jauh lagi nk menyalahkan sesiapa..tapi apa yang ak harapkan ..buka la mata...lihat n paham masalah mereka yang didalm kesulitan..duduk pd keadaan mereka...jangan tgk dr jauh...confirm kowg xkan paham...tapi dtg n lihat sendiri...

kay la...ak pon nk bnyk sgt belebeh dlm nie...takut ada yang tersinggung perasaan plawk..tp jujur ak katakan , ak memerlukan sgt bantuan dr mereka yang berkuasa..tolong la ak n adik kuar dr cini...

Tuesday, August 23, 2011

Selamat Menyambut Idul Fitri

2 comments
Hyew semua..selamat menyambut hari raya aidilfitri 2012...semoga lebaran kali ini akan memberikan seribu makna bagi kowg semua...n dikesempatan ini, ak nk mintak maap jika ada berbuat salah pada semua...okay..
=)

dengar lagu ini, khas buat kowg semua yang tersayang..


Tuesday, August 16, 2011

that woman

0 comments

"One woman loves you. 

That woman loves you wholeheartedly.
She follows you around like a shadow everyday,
That woman is laughing and crying."


Just How..How much more do I have to gaze at you alone.
This love that came like the wind, This love like a beggar.
If I continue this way, will you love me?
Just come a little nearer..a little more..
If I take one step closer to you, then you take two steps back.
I who love you am next to you now. 
That woman is crying.
That woman now is very careful
Therefore, to learning a method of smile
Even can not talk with best friend … too much
So the woman’s heart is always crying
So that woman…is loving you…
Such a fool. Because it is such a fool
can you hug me?
I also want to be loved, my dear
Day by day in my heart, only in my heart…
just like this calling you
That woman, is still in your side
That woman… is me, do you know ?
Or You know it but still act this ?
You really do not know,because you´re a big fool …
Just How..How much more do I have to gaze at you alone.
This love that came like the wind, This love like a beggar.
If I continue this way, will you love me?
Just come a little nearer..a little more..
If I take one step closer to you, then you take two steps back.
I who love you am next to you now. 
That woman is crying.
…………………………………………….
RomanizaciĆ³n
Han yeojaga geudaereul saranghamnida
Geu yeojaneun yeolshimhi saranghamnida
Maeil geurimjacheoreom geudaereul ttaradanimyeo
Geu yeojaneun useumyeo ulgoisseoyo
Eolmana eolmana deo neoreul
Ireohke baraman bomyeo honja
I baramgateun sarang i geojigateun sarang
Gyesokhaeya niga nareul sarang hagenni OH
Jogeumman gakkai wa jogeumman
Hanbal dagagamyeon du bal domangganeun
Neol saranghaneun nal jigeumdo yeope isseo
Geu yeojan umnida
Geu yeojaneun seonggyeogi soshimhamnida
Geuraeseo unneun beobeul baeweotdamnida
Chinhan chinguegedo mothaneun yaegiga manheun
Geu yeojaeui maeumeun nunmultuseongi
Geuraeseo geu yeojaneun geudael
Neol sarang haetdeyo ttokgataseo
Tto hanagateun babo tto hanagateun babo
Hanbeon nareul anajugo gamyeon andweyo OH
Nan sarangbadgo shipeo geudaeyeo
Maeil sogeuroman gaseum sogeuroman
Sorireul jireumyeo geu yeojaneun oneuldo
Geu yeope itdeyo OH
Geu yeojaga naraneun geol anayo
Almyeonseodo ireoneun geon anijyo
Moreulkkeoya geudaen babonikka~
Eolmana eolmana deo neoreul
Ireohke baraman bomyeo honja
I babogateun sarang i geojigateun sarang
Gyesokhaeya niga nareul sarang hagenni OH
Jogeumman gakkai wa jogeumman
Hanbal dagagamyeon du bal domangganeun
Neol saranghaneun nal jigeumdo yeope isseo
Geu yeojan umnida

Thursday, August 11, 2011

susah sangat kew nk paham!!!

2 comments
ak betul2 susah ati skung nie...ak da wat tindakan da...tapi lecturer ak still xmau paham masala ak ngan adik...ak tulis blog nie untk legakan ati sendiri...sebab x ada owg akan paham keadaan ak..nta...susah betul la...

senang cerita..ak n adik betol2 nk bla dari tmpt yg kita owg ngah pactical nie...bukan nya kitaowg saja2 nk bla..tp ada sebab n reason yang ak piki betol2 kuat...tapi mcm ak ckp la...xada sapa yang mendengar masalah kami nie...Kalo kowg yang kat lua sana nk cari tmpt practical...jgn la practical kat cini...mmg ley gilew...MEDIAX.COM....tempat nie yang bnyk sgt wat ak susah ati...subhanaAllah..tapi x apa la..skrg ak hanya bergantung 100% pada Allah swt...mungkin juga ada hikma...

company nie betol menganayai pekerja2 dia...duet gaji usahkan nk bagi...lepas to boss ak nie, dia belagak mcm dia dipihak yang benar n menang plak kes bile masuk makamah sebab dia banyak tipo..kecian la pekerja2 kt cini..apa punya owg melayu la...patutnya kita sama2 melayu jgn la tipo bangsa kita...susah la nk ckp...umpama sapa yang berkerja kat cini mcm wat amal jariah jew..bekerja tanpa gaji...sepanjang syarikat ni bukak..dia x penah bayar gaji pekerja dia..dasyat kan...lepas to putar belit sana sini...songlap duet owg..apa nk jadi...x berkat semua to...mana la syarikat nie nk maju kalau dia sendiri tak guna cara yang baek...susah la nk ckp...xada owg nk paham...

skrg nie nama jew bulan posa...tapi boss ak..xposa..makan minum...mcm kami nie bersubahat jew...bab sembahyang x yah nk ckp la...solat jumaat pon dia ley tido kat dlm bilik dia..ini kan pula solat fardu...nta la..ak sendiri sakit ati bekerja dengan kami macam nie wlpon ak tahu ak hanya internship jew kat cini...

ak bukan saja nk cipta alasan nk kuar dr company nie...tapi kowg bayangkan la..kowang bkerja dengan company yang mcm nie..sumber kewangan x stabil...hutang keliling pinggang....jangan ckp la..hampir dr setiap ari pemiutang akan dtg nk mintak hutang...walaupon ak x berhutang dgn diaowg..tapi ak serabut dengan keadaan mcm nie...malu pon yew..bekerja ngan company yang ada hutang keliling pinggang...sibuk dok agung2kan zaman dia kaya dulu...dok kat amerika minum arak bulan posa...buat to wat nie....benci lak ak dengar..meluat...mmg dulu ko kaya...tapi skung kan ko da muflis....syarikat nie pon guna nama mak dia....to pon dia nk belagak....tuhan nk uji dia...tapi dia still x mau berubah...nta la...betol la dunia mcm roda...kadang2 diatas..kadang2 dibawah...so bilew kat atas kita jgn lupa utk jengok keadaan kat bawah kita...sebab bile kita jatuh n duduk dibawah..xada sapa yang tolong kita...yang penting jgn la sekali2 kita lupakan tanggungjawab kita pada YANG MAHA PENCIPTA...jangan la kita takbur...semua nie hak DIA...bila2 masa pon dia akan ambik balik bile DIA nk...so cari la duet n rezeki dari sumber yang halal n berkat..moga ALLAH berkati kehidupan kita n permudahkan segala urusan kita didunia nie...

ak tak nafikan...mmg kerja banyak...time kerja banyak la..time x dpt sale...so x ada kerja la...so apa ak nk wat..apa ak nk tulis dlm report ak....salah kew ak mengadu ngan pihak U???tapi bile ak mengadu...mereka wat xtaw jew....tapi meka sendiri jugak yang ckp, kalo ada masalah kacitw mereka....mcm2 ak rasa hiba, sedih,bengang pon ada jugak la dengan keadaan mcm nie....ak takut gilew internship kat cini akan effect pada ak nyew li result kalo li tempat yang x ada kerja....nta la....

ak arap pada sesiapa diluar sana jgn la sesekali intern dgn company kecik..banyak sgt masalah akan timbul..wlpon x semua yang bermasalah...tapi bagi mengelakkan benda yang ak alami ni, jadi kat kowg..baek kow dengar la nasihat ak..kaji dulu asal usul company to....
okay la..kowg doa kan la yang terbaek utk ak n adik..moga ak dpt kuatkan semangat....

bye..
=)

Sunday, August 7, 2011

leave me....ak xmau idup dlm keadaan mcm nie...

0 comments
pagi2 lagi ak da xada mud...selalunya ak dtg dgn ati yang gembira..tapi...sejak kebelakangan nie..ak sering moody...nta la...masalah tmpt ak intern nie betol2 memeningkan kpla ak...ak x mintak semua nie..ak bukn saja2 nk lari dari sini..tapi keadaan yang memaksa ak....

environment tmpt ak intern betol2 ley wat ak gilew...ak x taw nk kata apa...nk komen takut ak kena blame balik...so ak arap sgt lecture adri utem ley bawak ak n adik keluar dr company nie...pada kowg yang baca blog nie ...doakan la pertukaran ak ke company yang lebiy elok....YaAllah...tlg la hamba mu ini...amin...

Thursday, August 4, 2011

Antara 2

0 comments
Menanti cerah untuk selama2nya dalam apa jua yang ak lalui..tapi akhirnya mendung juga akhirnya...ini bukan lah kisah cinta yang akan ak kongsikan tp sedikit rasa terkilan bila ak sendiri yg memilih keputusan yg salah dlm hidup ak....

Dgn menulis prob ak kat cini...ak taw masalah ak ttp akan selesai..tp sekurang2nya ak lega...sebab ak x taw nk kongsikan dengan sapa2 masalah ak...Mungkin ada yang akan berkongsi masalah dengn teman yang ada disekeliling mereka...tp bagi ak..bercerita dengan teman or sesiapa sahaja yang bergelar manusia...ak tetap tidak akan tenang kerana mereka akan mendengar n memberikan nasihat...ak hargai keihklasan mereka utk mendengar n memberikn nasihat n cuba menenangkan ak...tapi itu smua, just memberikan ak satu harapan yang indah...wlpon penyudahnya ak sendiri xtaw....

Keputusan ak mungkin juga tersilap..tapi ak mengharapkan ada hikmah disebalik apa yang telah ak pilih...wlpon dugaan demi dugaan..ak sentiasa berdoa agar Allah menguatkan hati ak...Kadang2 ada terdetik diati ak, sedekit penyesalan kerana berhenti kerja n sambung blajar dulu....sebab sekarang peluang kerja susah sgt nk dpt...tapi ak taw, ilmu to jugak pentng..ntah la...ak harapkan keptusn ak dulu, x salah....

Pada kowang diluar sana...berhati2 la membuat keptusan tidak kira masalah apa sekali pon...disebabkan membuat keptusan tergopoh2...kowang akan jadi mcm ak....effect kat masa depan sendiri terutamanya hal2 berkaitan masa depan kita....peluang kerja/peluang sambung belajar n sbginya yang ada, jgn sekali2 diabaikan n diambil mudah...

ak pening ngan keadaan ak skrg...internship ak???tuhan saja yang taw...moga ada hikmah...

Monday, August 1, 2011

Jalan yg ku pilih....

0 comments
ati ak mula sebak bilew ari2 yang ak jalani ini penuh ngan dugaan....dugaan antara ak ngan dia..peit menunggu bilew kah akan tamatnya segala derita ini....perit bilew bercerita ttg cinta..ttg ati n perasaan...tapi ak x penah menyesal dengan apa yang ak telah pilih pada ari2 yang lepas...semua nie ada harus ak lalui..cekalkan kan ati wlpon ak tak tahu sampai bilew ak akan dpt bertahan dengan semua nie...

pd DIA, ak sering meminta utk memberikan ak kekuatan...kekuatan utk semua yang bakal ak jalani di masa2 akan dtg....tp mcm ak ckp semua kptsn ak yang patut buat...n ak kena pilih mana jalan yang ak nk ikut...ak harap apa yang ak pilih ini, adalah jalan yang betul..wlpon ak pilih untuk derita..ak pasti suatu ari nanti dia akan paham...ak x pernah berbohong akan perasaan ak..wlpon dia x memahami perasaan ak nie..ak reda...wlpon penantian ak telah bertaun2..ak merelakan derita ini...

Tuesday, May 10, 2011

training dremweaver

0 comments
salam...hye...

ak rasa epi gak walaupon seharian kepenatan jadi fasi bebudak nie...kena guide diowg...hahahha...coz xtaw nk wat apa cuti seminggu nie...ak pon ngan syida n atin join la benda nie...hahahha..ley gak la recap balik ttg dreamweaver..lama da x bukak..hahaha...konon2 cm teror lak nk ajar owg guna dia kan..hahaha....kelakor lak rasa kena ajar owg...x apa la training or persiadaan awal utk jadi next generation as lect kowt..hahahah..

Sunday, March 27, 2011

sudah takdirnya

0 comments
salam hye blog..ari nie ak keletihan setelah seharian berpanas diatas motor...niatku ingin melawat nenek yang akan dihantar ke hospital muar tidak kesampaian...coz ambulans yang anta nenek just dtg utk X-Ray n pastikan keadaan nenek ku..semua nie terlalu pantas berlaku..nenek da disahkan koma seluruh badan...doc kata, x ley nk wat apa2 da...cuma hanya mampu berserah...

skrg keluarga belah mak ak sedang berada dihospital segamat, menantikan kepastian daripada doc, antara membawa balik nenek kerumah or ditahan di wad...yang sedih nya, ak x dapat jumpa mak(nenek yang tersayang) sebelum kejadian ini berlaku...ak reda' cuma ada sedekit perasaan terkilan di ati...arap2 semua yang berlaku ni akan dipermudahkan Allah yang maha esa...amin....

pada kowg yang membaca blog ak nie, ak mohon utk mendoakan kesejahteraan nenek kesayangan ak nie...tengs....

Wednesday, March 23, 2011

dulu benci sekarang suka

2 comments
hahahha....
nak cerita pengalaman ak beb..dulu ak cukup la payah nk makan sayur..tapi sekarang ak dlm proses utk menerima sayur dlm badan ak menerusi pengambilan makanan arian ak...
dulu boley dikatakan setiap kali ak nampak sayur dalam mkn....puas makanan to ak selongkar utk asingkan sayur dr mkanan yang ak makan...

tp sejak tahun ni 2011..dan usia ak mula mencicah ke angka 24 tahun niew..baru la boleh menerima sayur dan mula menyukai...dulu bagiku asal nampak jew sayur berwarna hijau nie pastinya memiliki rasa yang pahit sehingga tidak boleh ditelan oleh tekakku sehinggakan ak hairan melihat owg yang gemar memakan sayur...

kini ak mula sedar..ak perlu memakan sayur atau ulam-ulaman utk mendapatkan badan yang sihat...sudah pasti nya sayur memilki rasa yang tersendiri mengikut jenis2 nya...wlpn rasa agak pelik pada mula ak mencubanya..tp kini ak telah boleh menerima sedikit demi sedekit...

dulu benci..sekarang suka...itulah perumpamaan ak dengan sayur...
hahahha...pada sesiapa yang x mencuba sayur..sila mencubanya...kerana ia memberikan khasiat yang baek utk tubuh kita...hahahaha

9 surah yang mujarab amalan Nabi Muhammad s.a.w

0 comments
salam semua kengkwn ak...ari nie ak cuma nk kongsikan rahsiah disebalik surah yang kita boleh baca dan amalkan dlm kehidupan harian termasuklah ketika kita mendirikan solat  kita...

kita semua sedar bahawa Al-Quran umpama jantung kepada kitab suci ini.  Oleh itu, tidak hairanlah ia menjadi ubat mujarab utk dijadikan panduan hidup dan dijauhkan dr godaan syaitan.  Terdapat 9 jenis surah yang menjadi ikutan Rasulullah s.a.w yang boleh kita amalkan dan jadikan ianya sebagai pedoman dalam kehidupan harian kita, insyaAllah...

1)Surah Al fatihah
2)Surah Al-Khauthar
3)Surah Al-Falaq
4)Surah Yassin
5)Surah Al-Waqiah
6)Surah Al- Ikhlas
7)Surah Al-Khaafiruun
8)Surah Al-Dhuhan
9)Surah AL-Mulk

penerangan berkenaan surah berikut adalah seperti dibawah ini,

1)Surah Al fatihah

Membaca surah Al-Fatihah, bersama2 dgn surah Al-Ikhlas, surah AlFalaq dan surah An-Nas sebanyak 3 kali sebelum tido adalah elok.  InsyaAllah akan aman tenteram dan terjauh daripada gangguan syaitan,  Utk mencegah kemarahan Allah, bacalah surah ini sebanyak 17 kali sehari iaitu dengan mengerjakan solat 5 waktu sehari.

2)Surah Al-Khauthar

Sesiapa yang mengamalkan membaca surah ini sebanyak 1000 kali, maka Allah akan memakbulkan hajatnya termasuklah rezeki dan kenaikkan pangkat.  Sesiapa yang membaca 1000 kali juga selepas solat isyak hingga dia tertido, insyaAllah dia dapat melihat Rasulullah di dlm tidornya.

3)Surah Al-Falaq

Barang siapa yang terken apenyakit kerana perbuatan syaitan n manusia maka hendaklah dia membaca surah Al-Falaq n surah An-Nas sebanyak 41 kali selama 3 hari, 5 hari atau hingga 7 hari berturut2.


"Bahawa Rasulullah s.a.w pd setiap mlm apabila hendak tidur, baginda akan membaca sural Al-Ikhlas, surah Al-Falaq, dan surah An-Nas..lalu ditiupkan pada kedua2 telapak tangan baginda lalu disapukan keseluruh tubuh dan kepala"

sambungan penerangan berkenaan kelebihan 9 surah ini, akan disambung di laen kali...amalkan yew, apa yang telah ak kongsi pd kowg ni..selamat beramal...

Kepentingan Menjaga Solat

0 comments
Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya : "Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali yang akan dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang(solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia.  Sekiranya terkurang dari sembahyang fardunya sesuatu, sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?" Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain....

Tuesday, March 22, 2011

Penadol vs keburukannya

1 comments
SEBUAH KISAH BENAR....   Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. . Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.     Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ia merosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.   Alternative Treatment ( Tips ) Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak. Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman. Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.   Panadol adalah sejenis Painkiller? semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda.. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.     Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin? Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang Biasa?ini ke dalam mulut anda.   p/s: serik la aku xnk telan benda ni lagi..apa komen korang.??   

mahkota seorang wanita muslimah

0 comments
kita tidak penah lari untuk cuba memahami serta mendalami perkara2 yang berkaitan dengan Islam..tidak slaah jika mencari serta berkongsi diantara satu sama lain dengan bertujuan kebaikan..kebetulan baru2 ni ak ada tebaca berkenaan satu tajuk yang bagi ku, perlu ak kongsikan kepada kowg semua coz benda nie juga benda baik...

keindahan rambut disisi agama Islam..apa yg kowg paham dgn tajuk ni...mesti da terlintas dlm kepala otak kowg   perempuan yang bertudung serta yang tidak bertudung..betul x???
mmg betul la to...

as seorang manusia yang bergelar wanita.gadis.perempuan dan sebagainya yang berkaitan ngan kaum hawa ini...da jadi lumrah n mmg sejak azali wanita ni x penah lari dari isu kecantikan or perhiasaan...semua perempuan didunia ni sukakan perhiasaan n kecantikkan termasuklah diri ak sendiri..tapi tahu kah kita, terdapat beberapa adab dlm menghiasi diri kita menurut cara Islam...

berdandan rambut, tidak boleh memakai barang kemas, tidak boleh bersolek, tidak boleh mewarnakan kuku,  tidak boleh mencukur bulu kaki,dan tidak boleh berfesyen disisi Islam..bahkan boleh dikatakan serba serbi x boley dlm Islam, sehinggakan ada segelintir dr mereka diluar sana melabelkan agama Islam sebagai agama yang kolot, kusut dan ketinggalan zaman..

"Sesungguhnya Allah itu indah dan menyukai yang indah"-sabda Rasulullah...maka dari sini kita boleh tahu, bahawa Islam tidak melarang untuk berhias tetapi ada garis panduan yang perlu kita patuhi n amalkan didalam kehidupan harian kita....

topic yang ak baca kali ini lebih menekan kpd penjagaan mahkota diri bagi seorang wanita muslimah juga merupakan aurat baginya iaitu, rambut...di dalam Islam rambut adalah salah satu perkara yang diberikan penekanan....Rasulullah juga menegaskan bahawa "sesiapa yang memiliki rambut maka hendaklah dia memuliakannya", dengan erti kata lain bahawa rambut perlulah dijaga dari aspek panjang dan pendeknya, menjaga kebersihannya, meminyakkannya agar tahan lagi lembut, mengikat(sanggul)serta menyikatnya agar kemas lagi terurus...

tetapi kena tahu serta memahami batas-batas keindahan rambut itu menurut agama Islam...antaranya termasuklah:

Pertama: janganlah terlalu memberi penekanan atau perhatian kepada penjagaan rambut sehingga leka dari tujuan utama Allah meletakkan kita di muka bumi ini. oleh itu, bagi mengelakkan kita dari leka terhadap perkara ini, maka seorang sahabat pon bertanyakan kpd Rasulullah.  maka jawab baginda adalah seperti yang berikut " Rasulullah melarang  kami menyikat rambutnya setiap hari".  dengan erti kata lain, janganlah berlebih-lebihan dlm menjaga keindahan rambut.  sebaliknya bersederhana la...termasuklah bersederhana dalam membelanjakan wang yang banyak semata2 utk mendandan rambut.


Kedua: dalam memuliakan rambut, wanita juga dilarang mendedahkan rambutnya kepada orang ramai.  para wanita boleh berhias utk keseronokkan dirinya sendiri dan utk suaminya.  namun apabila keluarnya mereka dari rumah, para wanita hendaklah menutup auratnya dimana2 termasuklah rambutnya sekali.  


Ketiga: tidak termasuk dalam keindahan rambut utk memakai rambut palsu, mengikat sanggul unta dan mencabut uban.  semuanya dilarang oleh Islam.  


Keempat: dlm rangka menjaga serta memuliakan rambut,hedaklah anda sentiasa berwaspada dengan perasan ujub, atau meremehkan org lain.  ini kerana, sedetik dr perasaan buruk itu akan melayakkan anda ke neraka spt yang ternyata di dalam hadis... 


kongsikan la tips ini kepada kengkawan yang lain..ini saja yg dpt ak kongsikan kepada kowg....
selamat beramal....amin...
salam
=)

Monday, March 21, 2011

mud PSM...wahahha

2 comments
hyew..kengkawan..saja jew nk share kat kowg ttg PSM ak nyew rupa...wahahah..kalo ada idea bley la kctaw kat ak...jgn la lupa plawk taw...


 nie ak nyew interface for stori2 games nie cerita...
 nie ak nyew production..wahahah..main crete jew..wahahha
nie intro for my psm nyew page...

ak sekarang didalam phase menyiapkan PSM ak..cuak plus takut...mintak2 la semua nya berjalan dengan lancar..amin..

"Padan Muka Awak"

0 comments
salam...ai,semua kengkwan...tetiba jew rasa ak patot tulis benda nie dalam ak nyew blog...nta kenapa n mengapa ak rasa benda nie sesuatu yang memberi kesan mendalam buat diri ak seorang manusia dan juga as seorang pelajar universiti....

mungkinkah disebabkan ak ni tidak mature untuk cuba memahami apa yang cuba disampaikan olehnya..or ayatnya sebagai satu pembakar semangat pd diri kami as anak muridnya or sememangnya ayat itu untuk menyakitkan ati ak dan kengkawan lain...ak cuba untuk memahami kata2nya pada kami...

"Padan Muka Awak"...adakah patut ayat itu di ungkapkan oleh seorang yang selama ini ak hormati n segani...selama ini, setiap apa yang cuba dia suarakan, cuba lontarkan pandangan serta nasihat..ak cuba terima walaupon pahit...wlpon ak tahu ramai di luar sana yang sejurusan dengan ak tidak menyukai DIA...

ak benar2 kecewa dengan katanya ari nie...kisahnya begini...

pada tarikh 19032011...kami as budak2 multimedia tahun akhir...dimaklumkan utk menghadiri diri ke seminar kursus maya(3d) n after effect...pada mulanya ak juga malas ingin manghadiri kursus tersebut..tp disebabkan benda to wajib n mengenangkan benda to ilmu..ak pon pergi dengan ati yang ikhlas...maka ak jugak bersyukur coz kursus yang mengambil masa cuma sehari itu juga memberikan ak sedekit sebanyak ilmu...tengs to miss sera...

kebetulan pula, ak diberitahu..bahawa pada tarikh tersebut juga akan di jalankan CCM(contest utk bebudak FTMK)...sapa yang x mau masuk dpt duet to.tp disebabkan ingin mendahulukan benda yg wajib, ak serta beberapa rakan yg laen pon mengabaikan contest to...

tub..tub...ari ni boleh la, DIA mengatakan sesiapa yang x menghadiri kursus to markah kuiz3 mereka akan jadi 0...sesiapa yang pergi masuk contestant (menang or kalah), markah kuiz3 mereka full(10 mark)...lalu ak serta beberapa rakan yang lain pon ckp la kami pergi kursus 3d to...dengan selamba DIA boleh menjawab, padan la muka awak....kecik nya ak dengan kata2 DIA..sampai sekarang rasa mcm ak nie seorg manusia yg useless jew...cuba buat yang terbaek utk diri sendiri..tp malangnya..nasib x menyebelahi ak...

kowang boleh bayangkan x..bertapa kecewanya ak...tp ak anggap itu mungkin sebagai pembakar semangat...
peristiwa ini, kata2 dr DIA, dan tarikh hari ini 21032011..akan ak ingati dlm idup ak as student...
s.e.k.i.a.n....
 

TiRo PageS © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men