JoM FRIENDZzz

Thursday, August 11, 2011

susah sangat kew nk paham!!!


ak betul2 susah ati skung nie...ak da wat tindakan da...tapi lecturer ak still xmau paham masala ak ngan adik...ak tulis blog nie untk legakan ati sendiri...sebab x ada owg akan paham keadaan ak..nta...susah betul la...

senang cerita..ak n adik betol2 nk bla dari tmpt yg kita owg ngah pactical nie...bukan nya kitaowg saja2 nk bla..tp ada sebab n reason yang ak piki betol2 kuat...tapi mcm ak ckp la...xada sapa yang mendengar masalah kami nie...Kalo kowg yang kat lua sana nk cari tmpt practical...jgn la practical kat cini...mmg ley gilew...MEDIAX.COM....tempat nie yang bnyk sgt wat ak susah ati...subhanaAllah..tapi x apa la..skrg ak hanya bergantung 100% pada Allah swt...mungkin juga ada hikma...

company nie betol menganayai pekerja2 dia...duet gaji usahkan nk bagi...lepas to boss ak nie, dia belagak mcm dia dipihak yang benar n menang plak kes bile masuk makamah sebab dia banyak tipo..kecian la pekerja2 kt cini..apa punya owg melayu la...patutnya kita sama2 melayu jgn la tipo bangsa kita...susah la nk ckp...umpama sapa yang berkerja kat cini mcm wat amal jariah jew..bekerja tanpa gaji...sepanjang syarikat ni bukak..dia x penah bayar gaji pekerja dia..dasyat kan...lepas to putar belit sana sini...songlap duet owg..apa nk jadi...x berkat semua to...mana la syarikat nie nk maju kalau dia sendiri tak guna cara yang baek...susah la nk ckp...xada owg nk paham...

skrg nie nama jew bulan posa...tapi boss ak..xposa..makan minum...mcm kami nie bersubahat jew...bab sembahyang x yah nk ckp la...solat jumaat pon dia ley tido kat dlm bilik dia..ini kan pula solat fardu...nta la..ak sendiri sakit ati bekerja dengan kami macam nie wlpon ak tahu ak hanya internship jew kat cini...

ak bukan saja nk cipta alasan nk kuar dr company nie...tapi kowg bayangkan la..kowang bkerja dengan company yang mcm nie..sumber kewangan x stabil...hutang keliling pinggang....jangan ckp la..hampir dr setiap ari pemiutang akan dtg nk mintak hutang...walaupon ak x berhutang dgn diaowg..tapi ak serabut dengan keadaan mcm nie...malu pon yew..bekerja ngan company yang ada hutang keliling pinggang...sibuk dok agung2kan zaman dia kaya dulu...dok kat amerika minum arak bulan posa...buat to wat nie....benci lak ak dengar..meluat...mmg dulu ko kaya...tapi skung kan ko da muflis....syarikat nie pon guna nama mak dia....to pon dia nk belagak....tuhan nk uji dia...tapi dia still x mau berubah...nta la...betol la dunia mcm roda...kadang2 diatas..kadang2 dibawah...so bilew kat atas kita jgn lupa utk jengok keadaan kat bawah kita...sebab bile kita jatuh n duduk dibawah..xada sapa yang tolong kita...yang penting jgn la sekali2 kita lupakan tanggungjawab kita pada YANG MAHA PENCIPTA...jangan la kita takbur...semua nie hak DIA...bila2 masa pon dia akan ambik balik bile DIA nk...so cari la duet n rezeki dari sumber yang halal n berkat..moga ALLAH berkati kehidupan kita n permudahkan segala urusan kita didunia nie...

ak tak nafikan...mmg kerja banyak...time kerja banyak la..time x dpt sale...so x ada kerja la...so apa ak nk wat..apa ak nk tulis dlm report ak....salah kew ak mengadu ngan pihak U???tapi bile ak mengadu...mereka wat xtaw jew....tapi meka sendiri jugak yang ckp, kalo ada masalah kacitw mereka....mcm2 ak rasa hiba, sedih,bengang pon ada jugak la dengan keadaan mcm nie....ak takut gilew internship kat cini akan effect pada ak nyew li result kalo li tempat yang x ada kerja....nta la....

ak arap pada sesiapa diluar sana jgn la sesekali intern dgn company kecik..banyak sgt masalah akan timbul..wlpon x semua yang bermasalah...tapi bagi mengelakkan benda yang ak alami ni, jadi kat kowg..baek kow dengar la nasihat ak..kaji dulu asal usul company to....
okay la..kowg doa kan la yang terbaek utk ak n adik..moga ak dpt kuatkan semangat....

bye..
=)

2 comments on "susah sangat kew nk paham!!!"

Unknown on August 23, 2011 at 11:08 PM said...

sabar je r...kalo x pn xyh dtg da..t pe2 hal trus mntk surt benti...setel...

Tirosina Calcium on August 24, 2011 at 9:40 PM said...

x setel..takut dpr fail la utk internshp nie...sakit kpla piki

 

TiRo PageS © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men